Yan Kanallı Kademeli Pompalar


Petroland PS serisi pompalar gazlaşan sıvıları düşük ses seviyesinde transfer edebilen kendinden emişli kademeli santrifüj pompalardır. Bu pompalar uygun olmayan emiş koşullarında, partikül içermeyen temiz akışkanların problemsiz bir şekilde kullanılmaktadır. PS serisi pompalar net pozitif emiş yüksekliğinin (NPSH) 0.5 metrenin altında olduğu uygulamalar için çok uygun bir dizayna sahiptir.

Bu nedenle PS serisi pompalar sıvılaştırılabilen gazlar, buhar basıncının altındaki sıvılar, soğutma gazları ve özellikle LPG uygulamaları için en uygun çözümleri sağlamaktadır.

Side Channel (Yan Kanallı) dizaynı pozitif deplasmanlı pompalar ile santrifüj pompalar arasındaki hidrolik performans boşluğunu doldurmaktadır. Tam açık yıldız fanlar yan kanallı gövdede birbirini etkileyerek transfer edilen sıvı veya sıvı/gaz karışımında güçlü bir transfer enerjisi taratır. Oluşan basınç aynı devirde çalışan benzer bir santrifüj pompadan 5-10 kat daha fazladır.

 

Çalışma Prensibi

Yan kanallı pompa dizaynı ile 50% buhar oranına kadar sıvı-gaz karışımı transfer edilebilmektedir. Böylece diğer pompadizaynlarında görülen hava veya buhar kaynaklı kilitlenmeler PETROLAND PS serisi pompalarda görülmez. Özel emiş fanısayesinde pompa için gerekli olan NPSH gereksinimi en aza indirilmiştir.

Yan kanalları pompa dizaynı fanların akışkan üzerinde itici kuvvet oluşturması şeklinde rejeneratif türbin dizaynı ilebenzerlik göstermektedir. Bununla birlikte fan ve gövde tasarımı ayrıca çalışma prensibi büyük farklılık göstermektedir.Yan kanallı pompanın sadece basma kademesinde  kanal mevcuttur (A) ve yıldız fanı içine alan emme kademesi düzgünbir yüzeye sahiptir (B).  Yıldız fan (C) mile kamalanmış ve fan göbeğinde bulunan eşitleme delikleri (D) ile dengelenmiştir.

Sıvı veya sıvı/buhar karışımının pompaya girişi emme kademelerinin giriş boşluklarından olur (E). Pompanın tamamendoldurulmasından sonra pompada emiş kademelerinde sifon etkisi oluşur. Bu etki su halkalı pompalarda oluşan etkiyebenzemektedir. Pompa içinde kalan su bir çeşit serbest yüzeyli halka oluşturur. Vakum etkisi fan dönüşü ve suyun serbestyüzeyi tarafından meydana gelir, böylece akışkan pompa içine emilir.

Akışkanın emme kademesi girişine çekilmesi ile santrifüj etki ile fan bıçaklarının dış kenarlarına doğru itilir. Santrifüj etkidevam ettikçe akışkan ivmelenir ve yan kanala itilir. Yan kanaldaki yarım daire profilli boşlukta en dış noktadan en içnoktaya kadar, akışkanın fan tarafından tekrar ivmelendirilene kadar  akışkan transfer edilir